Over Ypsilon

Home / Over Ypsilon

Ypsilon

Geboren en getogen in het Meetjesland ergens tussen Eeklo en Gent op 12 december 1977 schrijft Yves zijn liedjes thuis, op de fiets en in de caravan.

“Muziek verwerkt mijn gedachten over het leven en alle groeipijnen, onzekerheden, liefde, pijn en vreugde die daarbij horen.”

Op 10 jarige leeftijd verloor Yves één van zijn oudere broers die toen helemaal in de ban was van The Cure. Deze periode met bijhorende muzikale erfenis heeft ook zijn invloed gehad op de muziek die hij nu maakt. Diezelfde tijd luisterde Yves  meer naar Soulsister en stiekem  ook naar Clouseau en De Kreuners, maar daar kon hij bij zijn vrienden toen niet mee afkomen.

Andere grote broer Luckas was vastberaden om zijn 8 jaar jongere broer op het juiste muzikale pad te brengen. Dat pad bleek te leiden naar de Gentse Vooruit, waar op 18 oktober 1991 de Nieuw-Zeelanders van Crowded House hun sleutelplaat Woodface kwamen voorstellen.

Het werd een memorabele avond en creëerde een unieke band tussen de 2 broers en stevig als het fundament van een Crowded House. Daags na het optreden gingen ze samen Yves’ eerste gitaar kopen. Tot op vandaag treden de broers Moens soms nog in de voetsporen van de broers FINN.

De muziek van Ypsilon werd hier en daar geïnspireerd door de mentale problemen waarmee Yves  kampt. Een post-traumatisch stresssyndroom in 2013 leidde tot een lange depressieve episode. Tijdens  de muziektherapie herontdekte Yves zijn gitaar en werd ook meer en meer geprikkeld door de piano.

In goeie en slechte dagen begon Yves zijn demonen van zich af te schrijven met ups &downs zoals zijn bipolaire stoornis hem influisterde. Meer recent dankzij de vele corona-lockdowns begon hij intensiever met muziek bezig te zijn. De teksten in zijn hoofd kregen een melodie en het eerste nummer ‘Los Zand’ werd geboren.

Muzikale groetjes

Yves (met een Ypsilon)

 

Yves met grote broer Luckas